Beluister onze podcastserie over vertrouwen in media

ArtikelNieuwsmedia

Vertrouwen in nieuwsmedia significant toegenomen

Vertrouwen in nieuwsmedia significant toegenomen

Het vertrouwen in traditionele nieuwsmedia is in het afgelopen jaar significant toegenomen. Dat blijkt uit de nieuwe rapportage van GfK Trends in digitale media.

Vertrouwen in traditionele nieuwsmedia

Traditionele nieuwsmedia zoals tv, radio en dagbladen zagen het rapportcijfer met 3 procentpunten toenemen. Gemiddeld beoordelen de Nederlandse burgers (13+) het vertrouwen in deze nieuwsmedia met een 7,1. De nieuwssites en -apps hebben inmiddels bij deze gevestigde nieuwsmedia aangehaakt. Ruim 5 op 6 Nederlanders vertrouwen het nieuws via deze digitale kanalen.

Sprong voor huis-aan-huisbladen

De toename van het vertrouwen doet zich voor bij alle mediumtypen. Huis-aan-huisbladen hebben het afgelopen jaar een sprong gemaakt en scoren nu een ruime voldoende (6,4). Dat laatste is het nieuws op sociale media nog niet gelukt. Dit kanaal voor nieuws krijgt van de 13-plusser ondanks een aanzienlijke stijging nog steeds een onvoldoende.

Vertrouwen in alle groepen

De beoordeling van het vertrouwen in media verschilt van groep tot groep. Mannen beoordelen het nieuws op traditionele media met een licht hogere score dan vrouwen. De beoordeling is positiever naarmate de burgers ouder zijn. De gevestigde nieuwsbronnen scoren bij de senioren zelfs een 7,5. Dezelfde trend is zichtbaar bij de indeling naar sociale klasse: hoe hoger de klasse, hoe groter het vertrouwen in het nieuws.

Vertrouwen groter dan gedacht

Hoewel dit langlopende onderzoek al geruime tijd een goede beoordeling van nieuwsmedia rapporteert, zijn deze uitkomsten toch sterker dan verwacht. Herman Wolswinkel, directeur van NDP Nieuwsmedia: “De veelgehoorde stelling dat de Nederlandse media kampen met een gebrek aan vertrouwen van de burger is te kort door de bocht, tonen deze cijfers aan. Dit langjarige onderzoek laat zien dat het vertrouwen zelfs stijgende is. Het onderstreept de kracht van de Nederlandse nieuwsmedia en de gedrevenheid waarmee Nederlandse journalisten dag in dag uit hun werk doen.”

Over GfK Trends in digitale media

Trends in digitale media is in december 2022 uitgevoerd door GfK in samenwerking met NDP Nieuwsmedia en andere organisaties uit de mediasector. Het onderzoek wordt sinds 2011 jaarlijks uitgevoerd en gaat in op het gebruik van media in het algemeen en mobiele apparaten in het bijzonder. Naast de ontwikkelingen in mediagebruik van Nederlanders van 13 jaar en ouder zoomen de onderzoekers in op de jongste doelgroep (13-17 jaar), zodat ook opkomende trends tijdig in beeld zijn.

Gerelateerde artikelen

Vertrouwen in nieuws per mediakanaal (in een cijfer van 1 tot 10)

Vertrouwen in Nederlandse nieuwsmedia blijft groot

Media Reactions 2023: 
opnieuw grote verschillen tussen consumenten en marketeers in hun vertrouwen in media

Media Reactions 2023: opnieuw grote verschillen tussen consumenten en marketeers in hun vertrouwen in media

Webinar wijst mediaprofessionals op het belang van vertrouwde (nieuws)media

Webinar wijst mediaprofessionals op het belang van vertrouwde (nieuws)media